Resolusjon vedtatt av Spires årsmøte 2020.
Ti prosent av klimautslippene i den rike delen av verden kommer fra mat som aldri blir spist. Globalt kastes ca 1/3 av all maten som produseres. Dette foregår i alle ledd av verdikjeder for mat. Gjennom bedre administrasjon av overskuddsmat vil mye av verdens sult bekjempes. De 842 millioner menneskene som sulter i dag kan mettes på bare 1/3 av den maten som kastes i USA og Europa alene. Store mengder ressurser blir brukt på å produsere mat som aldri blir spist. Denne produksjonen bidrar til CO2 utslipp og klimaendringer. De som lider mest under disse klimaendringene er ofte de som lever i sult. Matsvinn er et komplekst problem, som må angripes fra mange innfallsvinkler. Innovative tiltak må innføres langs verdikjeden, for å sørge for at man unngår unødvendig matsvinn i alle ledd. Dagligvarekjeder har for mye makt over produsenter og leverandører når det kommer til kvalitet, pris og estetikk. En mer rettferdig maktfordeling i verdikjedene vil være viktig for å redusere matsvinn hos produsenter og småskala bønder som leverer til store dagligvarekjeder. Dagligvarekjeder har begynt å forstå at matsvinn er et stort problem. Butikker som Kiwi, Coop, og Rema 1000 har iverksatt tiltak for å redusere matsvinn i løpet av en arbeidsdag. Dessverre er det ikke nok. Det kastes fortsatt rundt 400 000 kg spiselig mat i Norge hvert år. Vi må ha et regelverk som hjelper dagligvarebutikkene å redusere dette. Mange ønsker å redusere Norges matsvinn, gjennom private avtaler med butikker, organiserte prosjekter som matsentraler, men også gjennom skralling(dumpsterdiving). Det trengs lovendringer som gjør det enklere å donere overskuddsmat for de dagligvarebutikkene som ønsker dette. Millioner av mennesker i verden sulter selv om det produseres nok mat til å brødfø alle. Systemet har sviktet. Matsvinn er et etisk dilemma, samt et klimadilemma. Hadde matsvinn vært et land, hadde det vært den tredje største produsenten av karbondioksid, etter Kina og USA. FNs bærekraftsmål 12, delmål 3 sier følgende: Innen 2030 halvere andelen matsvinn per innbygger på verdensbasis, både i detaljhandelen og blant forbrukere, og redusere svinn i produksjons- og forsyningskjeden, herunder svinn etter innhøsting. SPIRE KREVER: Redusere matkasting med 50 prosent mellom 2020 og 2025. Tiltak vi mener må innføres for å oppnå dette er:
|