Spire
  • Om Spire
    • Om oss >
      • Rahttá Davvisámegillii
    • Kontakt oss
    • Vår historie >
      • 20 ÅR MED SPIRE!
    • Styrende dokumenter >
      • Vedtekter
      • Spires strategi 2020-2025
      • Prinsipprogram
      • Arbeidsprogram
      • Politiske resolusjoner
  • Vår politikk
    • Matsystemet
    • Klima og natur
    • Internasjonal handel
    • Urban utvikling
  • Vårt arbeid
    • Nyheter >
      • Nyhetsarkiv
    • Politiske innspill
    • Kampanjer
    • Utveksling
    • RESSURSER
  • Engasjer deg
    • Bli medlem
    • Bli fast giver
    • Gi en gave
    • Utvalg >
      • Klima- og naturutvalget
      • Matutvalget
      • Byutvalget
      • Handelsutvalget
    • Lokallag >
      • Spire Tromsø
      • Spire Oslo
      • Spire Ås
      • Spire Bø
      • Spire Trondheim
      • Spire Kristiansand
      • Spire Bergen
      • Spire Stavanger
      • Start et nytt lokallag!
  • For medlemmer
    • Verving >
      • Vervetips
      • Medlemstall
      • Vervekonkurranse 2025
    • Verktøykassa
    • Etiske retningslinjer
    • Jeg vil varsle
  • English
    • ABOUT US >
      • OUR STRATEGY
      • ORGANIZATIONAL STRUCTURE
    • WHAT WE DO >
      • PARTNERSHIP
      • SUMMITS AND CONFERENCES
    • GET INVOLVED >
      • LOCAL CHAPTERS
      • COMMITTEES
  • Søk

NORSK BRUK AV SOYA I MATRPRODUKSJON

Resolusjon vedtatt av Spires årsmøte 2022, oppdatert 2023. 

Denne resolusjonen tar for seg de strukturelle årsakene til at Norge årlig importerer 700 000 tonn soya fra Brasil for å fôre husdyr og oppdrettsfisk. Soyaavhengigheten i landbruket og oppdrettsnæringen er et symptom på effektivisering og industrialisering som har preget utviklingen i matproduksjon i flere tiår og krever veldig mye protein. Spire vil fremme bærekraftige alternativer til soya og vise at det går an å produsere norsk mat på andre premisser.

Norsk soyaavhengighet bidrar til miljø og sosiale katastrofer, blant annet: 
  • Viktige økosystemer som regnskog og savanne ødelegges gjennom økt etterspørsel etter soya i produserende land (som for eksempel Brasil). Soyaindustrien er avhengig av å rydde stadig nye områder for å gi plass til nye plantasjer og plantearter står i fare for å forsvinne.
  • Landran: norske matproduksjonen beslaglegger store landområder i Brasil, og ha drevet millioner av mennesker siden 1970-tallet. Jorda i Brasil er skjevt fordelt og landran svekker småbønders matsikkerhet, fattigdommen og kulturelle tradisjoner. Det er helt usolidarisk å basere norsk matproduksjon på en slik industri.
  • Avhengigheten av utenlandsprodusert soya truer matsikkerheten vår og gjør oss sårbare overfor store kriser. Det forfalsker prisene her i Norge, truer norske produserer og bidrar til at norske kulturlandskapet gror igjen. 

Soya er ikke den eneste mulige proteinkilden som kan brukes i landbruks og fiskopprettningsnæringen. Vi må utvikle erstatninger i form av andre norskprodusert proteinrike fôr (som for eksempel alger, tang, raps, korn, belgfrukter, etc.).  Det må være økonomisk lønnsomt å produsere og bruke norskprodusert fôr, også for bøndene å la husdyrene beite ute istedenfor å leve innendørs og spise mye kraftfôr. Høy produktivitet og billig mat basert på importert fôr står i størst fokus, mens beitetilskudd skal hjelpe å forbedre dyrevelferden, selvforsyning og å bevare norske kulturlandskapet. En klar omlegging av landbruks- og havbrukspolitikken trenger økte bevilgninger til forskning, en sterk bevissthet rundt prissetting på mat, og at bonden og fiskeren får en rettferdig del av overskuddet. 

SPIRE KREVER :

  • En utfasing av importert soya og soyaavhengighet understøttet av eksisterende tilskudd og priskontroller for en økt norskproduksjon av proteinrike fôr (korn, havre, belgfrukter, tang…).
  • At bønder som bruker og produserer norsk grovfôr og beiteressurser, utnyttes bedre med hjelp av arealtilskudd, driftsvansketilskudd og utmarksbeitetilskudd i tillegg til investeringsstøtte.
  • En større regulering om import, miljøtiltak av fiskeoppdrettsnæringen i Norge for å endre produktivisme strategier og erstatte soya i fiskefôr.
  • Staten stimulerer til økt forskning og nasjonal næringsutvikling for fôrproduksjon og dyreoppdrett i et langsiktig perspektiv for å sikre en god overføring av tilpasset kunnskap mellom generasjonene.

Adresse: Mariboes gate 8, 0183 Oslo

Org.nr: 912 159 167
E-post: [email protected]

Kontonr: 1506.48.89408
  • Om Spire
    • Om oss >
      • Rahttá Davvisámegillii
    • Kontakt oss
    • Vår historie >
      • 20 ÅR MED SPIRE!
    • Styrende dokumenter >
      • Vedtekter
      • Spires strategi 2020-2025
      • Prinsipprogram
      • Arbeidsprogram
      • Politiske resolusjoner
  • Vår politikk
    • Matsystemet
    • Klima og natur
    • Internasjonal handel
    • Urban utvikling
  • Vårt arbeid
    • Nyheter >
      • Nyhetsarkiv
    • Politiske innspill
    • Kampanjer
    • Utveksling
    • RESSURSER
  • Engasjer deg
    • Bli medlem
    • Bli fast giver
    • Gi en gave
    • Utvalg >
      • Klima- og naturutvalget
      • Matutvalget
      • Byutvalget
      • Handelsutvalget
    • Lokallag >
      • Spire Tromsø
      • Spire Oslo
      • Spire Ås
      • Spire Bø
      • Spire Trondheim
      • Spire Kristiansand
      • Spire Bergen
      • Spire Stavanger
      • Start et nytt lokallag!
  • For medlemmer
    • Verving >
      • Vervetips
      • Medlemstall
      • Vervekonkurranse 2025
    • Verktøykassa
    • Etiske retningslinjer
    • Jeg vil varsle
  • English
    • ABOUT US >
      • OUR STRATEGY
      • ORGANIZATIONAL STRUCTURE
    • WHAT WE DO >
      • PARTNERSHIP
      • SUMMITS AND CONFERENCES
    • GET INVOLVED >
      • LOCAL CHAPTERS
      • COMMITTEES
  • Søk