Spire
  • Om Spire
    • Om oss >
      • Rahttá Davvisámegillii
    • Kontakt oss
    • Vår historie >
      • 20 ÅR MED SPIRE!
    • Styrende dokumenter >
      • Vedtekter
      • Spires strategi 2020-2025
      • Prinsipprogram
      • Arbeidsprogram
      • Politiske resolusjoner
  • Vår politikk
    • Matsystemet
    • Klima og natur
    • Internasjonal handel
    • Urban utvikling
  • Vårt arbeid
    • Nyheter >
      • Nyhetsarkiv
    • Politiske innspill
    • Kampanjer
    • Utveksling
    • RESSURSER
  • Engasjer deg
    • Bli medlem
    • Bli fast giver
    • Gi en gave
    • Utvalg >
      • Klima- og naturutvalget
      • Matutvalget
      • Byutvalget
      • Handelsutvalget
    • Lokallag >
      • Spire Tromsø
      • Spire Oslo
      • Spire Ås
      • Spire Bø
      • Spire Trondheim
      • Spire Kristiansand
      • Spire Bergen
      • Spire Stavanger
      • Start et nytt lokallag!
  • For medlemmer
    • Verving >
      • Vervetips
      • Medlemstall
      • Vervekonkurranse 2025
    • Verktøykassa
    • Etiske retningslinjer
    • Jeg vil varsle
  • English
    • ABOUT US >
      • OUR STRATEGY
      • ORGANIZATIONAL STRUCTURE
    • WHAT WE DO >
      • PARTNERSHIP
      • SUMMITS AND CONFERENCES
    • GET INVOLVED >
      • LOCAL CHAPTERS
      • COMMITTEES
  • Søk

Nyheter

Juleribbe med soyabismak

24/12/2014

 
Picture
Til jul ønsker vi i Spire at vi snart skal kunne spise juleribbe laget fullstendig på norske ressurser, og uten usolidarisk soyabismak. Les vårt leserinnlegg i julaftens Klassekampen!
Dette leserinnlegget var på trykk i Klassekampen julaften 24. desember. Forfattere er Siri Haugan Holden (leder for Spires kampanje Soyalandet) og Mari Gjengedal (leder for Spire).

Julemusikken står på i bakgrunnen, og hele familien er endelig samlet rundt bordet for å nyte julens høydepunkt: julemiddagen. Kanskje sitter du og trekker et lettet sukk over at ingen i din familie er vegetarianere, slik at du slipper å styre med nøttestek og tofukalkun. Men visste du at juleribben dere gjør dere klare til å hogge innpå mest sannsynlig er et soyaprodukt? 

I Norge liker vi å tenke at norsk mat er rene, norske produkter laget på norske ressurser. Merkevarer som «Nyt Norge» og «Godt norsk» bidrar til bildet av det gode og norske. Det er imidlertid langt fra sannheten. Maten vi setter til livs i jula – og resten av året for så vidt – består i stor grad av produkter fra andre land. 

Norske politikere hevder at vi stadig blir mer selvforsynte med meieri- og kjøttprodukter. Men dersom man trekker fra bruk av kraftfôr i produksjonen framstår selvforsyningsevnen vår ganske annerledes. Jo mer soya vi importerer, jo lavere blir selvforsyningsgraden. 

Hvorfor er dette problematisk? Den omfattende norske avhengigheten av soya i matproduksjonen har dessverre mange alvorlige konsekvenser, både for Norge og for Brasil. Fra et norsk perspektiv er det problematisk fordi det svekker matsikkerheten vår, gjør at kulturlandskapet gror igjen, og at landbruket i økende grad blir et fabrikklandbruk separert fra det norske ressursgrunnlaget. 

Norsk matproduksjon ville kommet i en stor krise dersom det blir problemer med forsyningene av soya fra Brasil. Verden står overfor enorme utfordringer når det gjelder matproduksjon og fordeling av mat i tiden som kommer. Derfor er det viktig å diskutere hvordan vi skal produsere maten vår framover. 

I Brasil er faktisk soyaindustrien den største trusselen mot Amazonas-regnskogen. Den er også en stor trussel mot brasilianske småbønder som kunne livnært seg ved å dyrke menneskemat på de enorme soyaarealene. Matjorda til bøndene brukes til fôrproduksjon av noen få, mektige storbønder slik at vi nordmenn skal få billig ribbe på juletallerkenen. Mens vi lar egne ressurser gro igjen, beslaglegger vi verdifulle områder i andre land for å dyrke ferdigmat til dyra våre. Hvordan kan det være effektivt eller rettferdig?

Julen er tiden for solidaritet, men på grunn av politikernes prioriteringer med så mye mat som mulig for en så billig penge som mulig, spiser vi usolidarisk uten å vite det og uten å egentlig bli gitt noe valg. 

Heldigvis trenger det ikke være sånn. Det norske utmarksbeitet kan fordobles, og det drives akkurat nå omfattende forskning på alternative proteinkilder basert på norske ressurser. Men for at vi skal utnytte disse ressursene og legge om til en mer bærekraftig produksjon, må politikerne legge drastisk om på landbrukspolitikken. 

Forbrukere må kreve at norsk mat produseres på norske ressurser, ikke på soya fra beslaglagt land i Brasil. Bare da kan vi få en julemiddag uten en usolidarisk bismak.

Kommentarer er stengt.

    Categories

    Alle
    Aksjoner
    Arrangementer
    Bærekraftsmålene
    Byutvikling
    Handel
    Handel Og økonomi
    Internasjonale Konferanser
    Internasjonalt Samarbeid
    Kampanje
    Klima Og Natur
    Mat Og Landbruk
    Medlemsnytt
    Politisk Innspill
    SEED
    Spire
    Statsbudsjett 2023
    Statsbudsjett 2024
    Utlysning
    Verdens Beste Nyheter

Adresse: Mariboes gate 8, 0183 Oslo

Org.nr: 912 159 167
E-post: [email protected]

Kontonr: 1506.48.89408
templates.platform.theme.core.shared.attribution_1 Aircaft @ Gloucestershire Airport By James, School Strike 4 Climate, katerha, focusonmore.com, krossbow, edenpictures, ldifranza
  • Om Spire
    • Om oss >
      • Rahttá Davvisámegillii
    • Kontakt oss
    • Vår historie >
      • 20 ÅR MED SPIRE!
    • Styrende dokumenter >
      • Vedtekter
      • Spires strategi 2020-2025
      • Prinsipprogram
      • Arbeidsprogram
      • Politiske resolusjoner
  • Vår politikk
    • Matsystemet
    • Klima og natur
    • Internasjonal handel
    • Urban utvikling
  • Vårt arbeid
    • Nyheter >
      • Nyhetsarkiv
    • Politiske innspill
    • Kampanjer
    • Utveksling
    • RESSURSER
  • Engasjer deg
    • Bli medlem
    • Bli fast giver
    • Gi en gave
    • Utvalg >
      • Klima- og naturutvalget
      • Matutvalget
      • Byutvalget
      • Handelsutvalget
    • Lokallag >
      • Spire Tromsø
      • Spire Oslo
      • Spire Ås
      • Spire Bø
      • Spire Trondheim
      • Spire Kristiansand
      • Spire Bergen
      • Spire Stavanger
      • Start et nytt lokallag!
  • For medlemmer
    • Verving >
      • Vervetips
      • Medlemstall
      • Vervekonkurranse 2025
    • Verktøykassa
    • Etiske retningslinjer
    • Jeg vil varsle
  • English
    • ABOUT US >
      • OUR STRATEGY
      • ORGANIZATIONAL STRUCTURE
    • WHAT WE DO >
      • PARTNERSHIP
      • SUMMITS AND CONFERENCES
    • GET INVOLVED >
      • LOCAL CHAPTERS
      • COMMITTEES
  • Søk