Vitenskapskomiteen la onsdag 30. april fram sin rapport hvor de har sammenliknet forskjellen på helseeffekter fra konvensjonell og økologisk mat. At rapporten ikke har tatt hensyn til miljø- eller bærekraftsspørsmål i det hele tatt, viser en total avsporing i debatten om verdien av økologisk landbruk. - Det er klart at helsegevinstene og dyrevelferd er viktig, men for mange er det mest tungtveiende argumentet for økologisk jordbruk de positive miljøkonsekvensene det medfører. Det gir ikke mening at man i en vurdering av øko-mat utelater den viktigste komponenten. Det er hårreisende at en rapport som framstår som objektiv og kunnskapsbasert, presenterer en så skjev virkelighet, sier Mari Gjengedal, leder for Spire, som kommenterer rapporten fra Vitenskapskomiteen.
Hun mener at man ikke bare må diskutere de næringsinnholdsmessige forskjellene på økologisk og konvensjonell mat, men også vurdere totalbelastningen de forskjellige landbruksmetodene har for miljø og klima. - Landbruket står for en stor del av verdens klimagassutslipp, samtidig som det er spesielt sårbart for klimaendringer. Konsekvensene vil ramme de fattigste hardest, og matproduksjon henger derfor tett sammen med globale strukturer for fordeling og matsikkerhet. Gjengedal mener at enhver diskusjon om matproduksjonssystemer er nødt til å basere seg på forutsetningen om at såkalt konvensjonelt landbruk ikke er bærekraftig. - Det intensiverte og industrialiserte landbruket baserer seg på antakelsen om at vi i det uendelige kan hente ut flere ressurser fra matjorden enn det vi tilfører. Samtidig slipper vi ut enorme mengder klimagasser og overforbruker naturressurser. Det går rett og slett ikke i lengden. At stadig mer av matjorden i verden holder på å bli utarmet etter flere tiår med et slikt landbruk, er bevis på det. Spire oppfordrer både forskere og media til å være bevisst på det større bildet, og unngå bastante utspill basert på et snevert kunnskapsgrunnlag. Aviser som Dagens Næringsliv og Nationen var raskt ute med å skrive om rapporten. En diskusjon som ikke viser forståelse for at virkeligheten er kompleks og at verdens matproduksjon ikke finner sted i et miljø- og klimamessig vakuum, er ingen tjent med. - Vi står overfor en kollaps dersom vi ikke radikalt endrer måten vi produserer og tenker om mat på. Med dette som bakgrunn er det svært lite hjelpsomt med påstander som sår tvil om nytten av landbruksmetoder som holder seg innenfor naturens økologiske rammer, sier hun. Oikos - Økologisk Norge har skrevet om dokumenterte fordeler ved økologisk landbruk og mat på sine nettsider. Comments are closed.
|