Spire
  • Om oss
    • Om oss >
      • Rahttá Davvisámegillii
    • Kontakt oss
    • Vår historie
    • Styrende dokumenter >
      • Vedtekter
      • Spires strategi 2020-2025
      • Prinsipprogram
      • Arbeidsprogram
      • Politiske resolusjoner
  • Vår politikk
    • Matsystemet
    • Klima og natur
    • Internasjonal handel
    • Urban utvikling
    • Bærekraftsmålene
  • Vårt arbeid
    • Nyheter >
      • Nyhetsarkiv
    • Politiske innspill
    • Klimaforhandlingene
    • Skole
    • UTVEKSLING
    • Foodsharing Ås
    • Kampanjer >
      • Hvem har makta?
  • Engasjer deg
    • Bli medlem
    • Bli fast giver
    • Gi en gave
    • Utvalg >
      • Klima- og naturutvalget
      • Matutvalget
      • Byutvalget
      • Handelsutvalget
      • Fagrådet
    • Lokallag >
      • Spire Tromsø
      • Spire Oslo
      • Spire Ås
      • Spire Bø
      • Spire Trondheim
      • Spire Bergen
      • Spire Stavanger
      • Start et lokallag!
  • FOR MEDLEMMER
    • Organisasjonsnytt
    • Snakk om Spire
    • Verktøykassa
    • Profilmateriell
    • Etiske retningslinjer
    • Jeg vil varsle
  • ENGLISH
    • ABOUT US >
      • OUR STRATEGY
      • ORGANIZATIONAL STRUCTURE
      • CONTACT US
    • WHAT WE DO >
      • PARTNERSHIP
      • SUMMITS AND CONFERENCES
    • GET INVOLVED >
      • LOCAL CHAPTERS
      • COMMITTEES
  • SØK

NYHETER

Motsvar til fôrprodusentene

17/4/2015

 
Picture
Da Spire kritiserte norsk soyaforbruk i lakseoppdrettet i Bergens Tidende, gikk det ikke lenge før laksefôrprodusentene tok til motmæle. Her er vårt svar til dem.
Dette tilsvaret er skrevet av Mari Gjengedal, Solveig Lygre, Anna Karlsson og Mari Kristin Martinsen

Laksefôrprodusentene Einar Wathne fra EWOS (9. april) og Trygve Berg Lea fra Skretting (14. april) skriver i hver sine svar til kronikken vår "Norsk soyalaks stjeler jord i Brasil" i Bergens Tidende at soya fra Brasil ikke er så skadelig for miljøet og lokalbefolkningen som vi sier. Begge skriver at de er klare over problematikken, men at all soya i fôret til norsk oppdrettslaks er bærekraftsertifisert. Dette skal sørge for at produksjonen ikke medfører negative økologiske konsekvenser.

Sertifiseringsordningene Wathne og Berg Lea refererer til, RTRS og ProTerra, har store hull. FIVH, Kirkens Nødhjelp og Regnskogfondet beskriver i en rapport fra 2014 noen av svakhetene. RTRS garanterer ikke at soyaen som utnyttes er produsert under faktiske sertifiserte forhold, bare at en tilsvarende mengde produseres. ProTerra vil ikke gi noen opplysninger om produsenter og leverandører av soyaen, og de har ikke uavhengige kontroller. Dessuten råder det tvil rundt hvorvidt det som står i papirene faktisk stemmer overens med det som skjer på gårdene. Det er med andre ord vanskelig å vite at sertifiseringene garanterer for det de sier.

Berg Lea sier at problematikken ikke er spesifikk for soya. Her er han ved kjernen av argumentet vårt: måten det industrielle jordbruket behandler mennesker og miljø på er ikke bærekraftig. Soya produsert i storskala monokulturer er et problem uavhengig av sertifisering. Det er en lite bærekraftig jordbruksmodell som utarmer jorden og baseres på kjemikalier. Berg Lea får det til å høres ut som at det er bare GMO-soya som sprøytes. Slik er det ikke. Blant annet brukes parakvat, et middel som er forbudt i EU for sine helseskadelige egenskaper. Dermed vil ikke det at Norge kun kjøper GMO-fri soya automatisk bety at Norge er renvasket når det gjelder sprøytemiddelbruk. Slik den industrielle soyaproduksjonen foregår, er det ikke mulig å dyrke soya uten store mengder sprøytemidler, GMO eller ei.

Wathne skriver at det er viktig å ta med at det meste av norsk oppdrettslaks eksporteres, og dermed bidrar til global matsikkerhet. Men når først fôret skal reise rundt halve kloden, så laksen, får den et stort karbonfotavtrykk. I tillegg brukes ressurser ineffektivt når mat som kunne gått til mennesker, heller går til dyr. Det øker belastningen på den totale matproduksjonen. Dette kan endres til det positive om norsk laks fetes opp på norske ressurser (som mennesker ikke spiser), og om landarealene i Brasil brukes til å produsere mat til lokalbefolkningen. Selv om Norge er en liten spiller globalt (riktignok ikke når vi regner økologisk fotavtrykk per capita) har vi et ansvar for hvordan maten produseres også når den går til eksport.

Det er positivt at EWOS jobber for å resirkulere avskjær og bifangst, selv om det optimale hadde vært å redusere bifangst i det hele. Vi må alltid jobbe for å bruke våre begrensede ressurser så smart vi kan. Å dyrke alger i havet kan også være et skritt i riktig retning, men de økologiske konsekvensene av storskala dyrkning i norske farvann må kartlegges først.

Vi er selvfølgelig glade for at EWOS og Skretting tar soyaproblematikken på alvor. Vi må jobbe for gode sertifiseringsordninger, men da må det stilles strengere krav og være mer åpenhet rundt de faktiske forhold. Dessverre ser vi at andre interesser ofte prioriteres, og  “grønnvasking” er i dag et utbredt fenomen. Det er således ikke godt nok å si at alt er som det skal fordi vi har en sertifiseringsordning.

Berg Lea avslutter med å antyde at Spire ikke tør å si at vesten må spise mindre kjøtt og fisk. Den påstanden faller på sin egen urimelighet da hele utgangspunktet for Spires kampanje Soyalandet er at verden har begrensede ressurser, og at det da gjelder å sørge for en mest mulig rettferdig fordeling og fornuftig utnyttelse av ressursene slik at vi kan oppnå global matsikkerhet. Å spise mindre animalsk protein vil selvfølgelig bidra til å minke presset på de begrensede ressursene vi har. Hvis den samme jorden kan brukes til å produsere mat direkte til mennesker - ja, da burde den ikke brukes til å mate fisken vår med. Det er derfor vi ønsker mer debatt om hva laksen spiser. Men da er vi tilbake der hvor vi startet: hva slags jordbruk - eller i dette tilfellet havbruk - vil vi egentlig ha? Storskala, høyintensiv lakseproduksjon har de samme negative konsekvensene som landbaserte monokulturer har, og derfor retter vi den samme kritikken dit.

Følg matutvalget i Spire på Facebook.

Comments are closed.
    Picture

    Categories

    All
    Aksjoner
    Arrangementer
    Bærekraftsmålene
    Byutvikling
    Handel
    Handel Og økonomi
    Internasjonale Konferanser
    Internasjonalt Samarbeid
    Kampanje
    Klima Og Natur
    Mat Og Landbruk
    Medlemsnytt
    Politisk Innspill
    Spire
    Utlysning
    Verdens Beste Nyheter

    Arkiv

    May 2022
    April 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    September 2021
    August 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    March 2020
    February 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    September 2017
    August 2017
    July 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012
    November 2012
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011

Adresse: Schweigaards gate 34C, 0191 Oslo

Org.nr: 912 159 167
E-post: post@spireorg.no

Kontonr: 1506.48.89408


​
Vipps: #11378
Picture
Picture
Proudly powered by Weebly
Photos used under Creative Commons from Aircaft @ Gloucestershire Airport By James, School Strike 4 Climate, katerha
  • Om oss
    • Om oss >
      • Rahttá Davvisámegillii
    • Kontakt oss
    • Vår historie
    • Styrende dokumenter >
      • Vedtekter
      • Spires strategi 2020-2025
      • Prinsipprogram
      • Arbeidsprogram
      • Politiske resolusjoner
  • Vår politikk
    • Matsystemet
    • Klima og natur
    • Internasjonal handel
    • Urban utvikling
    • Bærekraftsmålene
  • Vårt arbeid
    • Nyheter >
      • Nyhetsarkiv
    • Politiske innspill
    • Klimaforhandlingene
    • Skole
    • UTVEKSLING
    • Foodsharing Ås
    • Kampanjer >
      • Hvem har makta?
  • Engasjer deg
    • Bli medlem
    • Bli fast giver
    • Gi en gave
    • Utvalg >
      • Klima- og naturutvalget
      • Matutvalget
      • Byutvalget
      • Handelsutvalget
      • Fagrådet
    • Lokallag >
      • Spire Tromsø
      • Spire Oslo
      • Spire Ås
      • Spire Bø
      • Spire Trondheim
      • Spire Bergen
      • Spire Stavanger
      • Start et lokallag!
  • FOR MEDLEMMER
    • Organisasjonsnytt
    • Snakk om Spire
    • Verktøykassa
    • Profilmateriell
    • Etiske retningslinjer
    • Jeg vil varsle
  • ENGLISH
    • ABOUT US >
      • OUR STRATEGY
      • ORGANIZATIONAL STRUCTURE
      • CONTACT US
    • WHAT WE DO >
      • PARTNERSHIP
      • SUMMITS AND CONFERENCES
    • GET INVOLVED >
      • LOCAL CHAPTERS
      • COMMITTEES
  • SØK