Spire
  • Om oss
    • Om oss >
      • Rahttá Davvisámegillii
    • Kontakt oss
    • Vår historie
    • Styrende dokumenter >
      • Vedtekter
      • Spires strategi 2020-2025
      • Prinsipprogram
      • Arbeidsprogram
      • Politiske resolusjoner
  • Vår politikk
    • Matsystemet
    • Klima og natur
    • Internasjonal handel
    • Urban utvikling
    • Bærekraftsmålene
  • Vårt arbeid
    • Nyheter >
      • Nyhetsarkiv
    • Politiske innspill
    • Klimaforhandlingene
    • Skole
    • UTVEKSLING
    • Foodsharing Ås
    • Kampanjer >
      • Hvem har makta?
  • Engasjer deg
    • Bli medlem
    • Bli fast giver
    • Gi en gave
    • Utvalg >
      • Klima- og naturutvalget
      • Matutvalget
      • Byutvalget
      • Handelsutvalget
      • Fagrådet
    • Lokallag >
      • Spire Tromsø
      • Spire Oslo
      • Spire Ås
      • Spire Bø
      • Spire Trondheim
      • Spire Bergen
      • Spire Stavanger
      • Start et lokallag!
  • FOR MEDLEMMER
    • Organisasjonsnytt
    • Snakk om Spire
    • Verktøykassa
    • Profilmateriell
    • Etiske retningslinjer
    • Jeg vil varsle
  • ENGLISH
    • ABOUT US >
      • OUR STRATEGY
      • ORGANIZATIONAL STRUCTURE
      • CONTACT US
    • WHAT WE DO >
      • PARTNERSHIP
      • SUMMITS AND CONFERENCES
    • GET INVOLVED >
      • LOCAL CHAPTERS
      • COMMITTEES
  • SØK

NYHETER

Trendy å spise ”søppelmat”

29/9/2014

 
Picture
Graver etter mat: Waad Alrady og Stine Alsvik dykker i konteineren på Bunnpris Lerkendal. Bilder: Emma Dahle Moe
PictureLitt av alt: nattens fangst hos Bunnpris Lerkendal
Ungdomsorganisasjonen Spire arrangerer kurs i containerdykking. Hvorfor har det blitt så populært å plukke mat fra søpla?
  • Drømmen er at det skal bli normalt å være miljøbevisst, sier Spireleder Mette Hafskjold.
Gamle og nye dykkere møtte opp til kurs 3. september. Containerdykking, populært kalt dumpstring, har blitt populært da det gir mulighet til å bruke maten folk har kastet som fortsatt kan spises. Hafskjold mener hvis flere og flere folk spiser ”søppelmat” vil det på lang sikt føre til en mer bærekraftig og rettferdig verden.

Spire er en ungdomsorganisasjon med fokus på miljø, matsikkerhet og internasjonal handel. De jobber for å påvirke politikerne i Norge og internasjonalt for å skape endring rundt akkurat dette.

Erfaren dumpstrer
Under kurset får vi besøk av en som har vært i spillet lenge. Ruben Lundstrøm har holdt på med konteinerdykking i flere år. Det startet for å holde økonomien i sjakk, og utviklet seg senere som et engasjement for miljøet
  • Etter hvert blir det en stolthetsfølelse av å spise den kasta maten som faktisk kan spises, sier Lundstrøm.
Det er ikke ulovlig å lete etter mat i butikkens containere, med mindre du bryter deg inn eller gjør skade på området.

Når mørket har lagt seg og butikkene er stengt, er det klart for nattens dykk. Det er enkelte ting du må tenke på når du skal dumpstre. For det første: det er søppel du skal lete gjennom, så det gjelder å kle seg etter forholdene.
  • Ikke kle deg i det du er mest redd for. Ta med hodelys og poser, og pass på å velge en plass det ikke er så folksomt. Det kan bli en del bråk, forklarer den erfarne dumpstreren.
Det tar ikke lang tid før vi finner noe i containerne. Frukt og grønt, meieriprodukter, fisk og potetstappe. Alt er spiselig selv om det har blitt kastet. Kun noen flekker her og der er grunnen til at maten er gått i søpla.

Kan være helsefarlig
Rema 1000 jobber for å kaste mindre mat, men fortsatt går mye i søpla. Miljø- og innkjøpsansvarlig, Havva Kara, forstår at folk synes de har strenge retningslinjer rundt mat som er utgått på dato.
  • Det er viktig at våre kunder ikke blir syke eller opplever ubehagelige reaksjoner. Mat som kastes bør ikke spises. Dette kan være helsefarlig, sier Kara.

Det kastes mye
Bunnpris har ofte sjekker for å redusere svinn. Når de oppdager mat som ikke selger, kan utfallet være at de slutter å ta det inn i butikk. Likevel kastes det mye, sier Tore Bjørnebo, driftsdirektør hos Bunnpris. Nordmenn vil ikke kjøpe mat som har skavanker. 
  • Mat som ligger for lenge i butikk blir ikke solgt. Da kastes det, sier driftsdirektøren.

Bruk sansene dine!
Hvert år kastes det over 250 000 tonn mat i Norge. Utgått på dato trenger ikke bety at maten er dårlig. Matvett.no oppfordrer oss til å bruke sansene for å finne ut om maten er dårlig, ikke datoen som står oppført på varen.

Skrevet av Emma Dahle Moe, Norges Kreative Høyskole


Comments are closed.
    Picture

    Categories

    All
    Aksjoner
    Arrangementer
    Bærekraftsmålene
    Byutvikling
    Handel
    Handel Og økonomi
    Internasjonale Konferanser
    Internasjonalt Samarbeid
    Kampanje
    Klima Og Natur
    Mat Og Landbruk
    Medlemsnytt
    Politisk Innspill
    Spire
    Utlysning
    Verdens Beste Nyheter

    Arkiv

    May 2022
    April 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    September 2021
    August 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    March 2020
    February 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    September 2017
    August 2017
    July 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012
    November 2012
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011

Adresse: Schweigaards gate 34C, 0191 Oslo

Org.nr: 912 159 167
E-post: post@spireorg.no

Kontonr: 1506.48.89408


​
Vipps: #11378
Picture
Picture
Proudly powered by Weebly
Photos used under Creative Commons from Aircaft @ Gloucestershire Airport By James, School Strike 4 Climate, katerha
  • Om oss
    • Om oss >
      • Rahttá Davvisámegillii
    • Kontakt oss
    • Vår historie
    • Styrende dokumenter >
      • Vedtekter
      • Spires strategi 2020-2025
      • Prinsipprogram
      • Arbeidsprogram
      • Politiske resolusjoner
  • Vår politikk
    • Matsystemet
    • Klima og natur
    • Internasjonal handel
    • Urban utvikling
    • Bærekraftsmålene
  • Vårt arbeid
    • Nyheter >
      • Nyhetsarkiv
    • Politiske innspill
    • Klimaforhandlingene
    • Skole
    • UTVEKSLING
    • Foodsharing Ås
    • Kampanjer >
      • Hvem har makta?
  • Engasjer deg
    • Bli medlem
    • Bli fast giver
    • Gi en gave
    • Utvalg >
      • Klima- og naturutvalget
      • Matutvalget
      • Byutvalget
      • Handelsutvalget
      • Fagrådet
    • Lokallag >
      • Spire Tromsø
      • Spire Oslo
      • Spire Ås
      • Spire Bø
      • Spire Trondheim
      • Spire Bergen
      • Spire Stavanger
      • Start et lokallag!
  • FOR MEDLEMMER
    • Organisasjonsnytt
    • Snakk om Spire
    • Verktøykassa
    • Profilmateriell
    • Etiske retningslinjer
    • Jeg vil varsle
  • ENGLISH
    • ABOUT US >
      • OUR STRATEGY
      • ORGANIZATIONAL STRUCTURE
      • CONTACT US
    • WHAT WE DO >
      • PARTNERSHIP
      • SUMMITS AND CONFERENCES
    • GET INVOLVED >
      • LOCAL CHAPTERS
      • COMMITTEES
  • SØK