Spire
  • Om Spire
    • Om oss >
      • Rahttá Davvisámegillii
    • Kontakt oss
    • Vår historie >
      • 20 ÅR MED SPIRE!
    • Styrende dokumenter >
      • Vedtekter
      • Spires strategi 2025-2030
      • Prinsipprogram
      • Arbeidsprogram
      • Politiske resolusjoner
  • Vår politikk
    • Matsystemet
    • Klima og natur
    • Internasjonal handel
    • Urban utvikling
  • Vårt arbeid
    • Nyheter
    • Politiske innspill
    • Kampanjer
    • Utveksling
    • RESSURSER
  • Engasjer deg
    • Bli medlem
    • Bli fast giver
    • Gi en gave
    • Utvalg >
      • Klimautvalget
      • Naturutvalget
      • Matutvalget
      • Byutvalget
      • Handelsutvalget
    • Lokallag >
      • Spire Tromsø
      • Spire Oslo
      • Spire Ås
      • Spire Bø
      • Spire Trondheim
      • Spire Kristiansand
      • Spire Bergen
      • Spire Stavanger
      • Start et nytt lokallag!
  • For medlemmer
    • Verving >
      • Vervetips
      • Medlemstall
      • Vervekonkurranse 2025
    • Verktøykassa
    • Etiske retningslinjer
    • Jeg vil varsle
  • English
    • ABOUT US >
      • OUR STRATEGY
      • ORGANIZATIONAL STRUCTURE
    • WHAT WE DO >
      • PARTNERSHIP
      • SUMMITS AND CONFERENCES
    • GET INVOLVED >
      • LOCAL CHAPTERS
      • COMMITTEES
  • Søk

Nyheter

Foodsharing: Mindre matsvinn og sterkere fellesskap

31/1/2024

 
Picture
Flere tusen kilo med mat er reddet av Spire-aktivister i samarbeid med lokale butikker, kafeer og restauranter i Ås. Aktivistene skapt et sosialt fellesskap hvor studenter og innbyggere i Ås samles for å lage mat, spise mat og lære om matsystemet. Med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB har Spire hatt muligheten til å videreføre prosjektet Foodsharing i 2023 og minsket matsvinn og dyrket engasjementet for bærekraft og mat i Ås. 

Tanken bak prosjektet har vært å samle inn og redde overskuddsmat fra lokale butikker, kafeer og restauranter og skape et sosialt samlingspunkt for å fordele maten. Samtidig som Spire Ås ønsker å skape en bevisstgjøring om dagens matsystemer og utfordringene knyttet til matsvinn.

Picture
Takket være støtten fra Sparebankstiftelsen har prosjektet Foodsharing vokst og utviklet seg videre i 2023. Det har blitt holdt flere kokkekurs og de felles fredagslunsjer har blitt enda mer populært blant innbyggerne, studenter og ansatte. Foodsharing har samarbeidet med en rekke ulike aktører og bidratt til en positiv påvirkning for nærmiljøet i Ås.
Picture
Milo Schulthes som er koordinator for Foodsharing i Ås er stolt over alt aktivistene har fått til i 2023. Hun forteller at Foodsharing ønsket å adressere driverne av matsvinnet, utfordringer i dagens matsystem og politiske løsninger. Samtidig ønsket de å bidra med konkret handling og skape et inkluderende og lavterskelt sosialt miljø. Resultatet ble til Foodsharing. 
​

– Jeg er stolt over at fellesskapet vårt har blitt sterkere i løpet av året, og at vi har en solid kjerne av frivillige som ønsker å videreutvikle og vedlikeholde Foodsharing i Ås i fremtiden. Jeg er glad for å ha engasjert folk på universitetet, frivillige, innbyggere i kommunen og fagfolk i våre felles aktiviteter, sier koordinator Milo Schulthes. 
Picture
Milo trekker fram Foodsharing Ås som et godt eksempel på hvordan man kan kombinere sosiale aktiviteter med å redusere matsvinn på en bærekraftig måte.
​

– Jeg ser et stort potensial i å ta Foodsharing utenfor Ås sine grenser og håper at vi som fellesskap kan integrere flere aktører, perspektiver og erfaringer i fremtiden, avslutter koordinator Milo Schulthes.
​I 2023 har Foodsharing med støtte fra Sparebankstiftelsen: 
​
  • Holdt flere kokkekurs om blant annet om fermentering og vegetarmat 
  • Vært tilstede på og hatt stand på forskjellige arrangementer som Graskurs og Innovasjonsdagen i regi av NMBU, Tirsdagspåfyll på Studentsamfunnet i Ås, Smultringfestivalen, Bruktmarked og Sustainability festival. 
  • Vært tilstede i forelesninger og på diverse arrangementer i nærområdet og NMBU og hatt åpne informasjonsmøter og lavterskel aktiviteter.
  • Skapt sosiale arenaer for aktive frivillige og hatt bål- og grillkvelder, kvinnedagsmarkering, sommerfest og julebord. ​
Picture
  • Hatt populære felles fredagslunsjer på Innovasjonssenteret i Ås hver fredag. Lunsjene har brakt studenter, ansatte ved universitetet og andre innbyggere i Ås sammen og har vært et kreativt og hyggelig miljø med mye engasjement.​
  • ​Hatt positivt påvirkning på bærekraft for bedriftene vi samarbeidet med, samt for våre frivillige ved å blant annet ha sykkelfiksefest og workshop om fermentering som kan være nyttig for personlig forbruk. 
  • Innledet samarbeid med Studentsamskipnaden i Ås om å pusse opp en bod for oppbevaring og distribusjon av mat. Boden er et godt brukt møtested for de frivillige og har kjøleskap, fryser og hyller som gir hygienisk tilgang til maten som blir samlet inn av gruppen.
  • Vedlikeholdt og forbedret avtaler med butikker og bedrifter om å hente restemat som ikke blir solgt, i tillegg til å innlede nye samarbeid med Holdbart og Håndverksbakeriet i Vestby, gårder i nærområdet og kantiner på NMBU’s campus.

Comments are closed.

    Categories

    All
    Aksjoner
    Arrangementer
    Bærekraftsmålene
    Byutvikling
    Handel
    Handel Og økonomi
    Internasjonale Konferanser
    Internasjonalt Samarbeid
    Kampanje
    Klima Og Natur
    Mat Og Landbruk
    Medlemsnytt
    Politisk Innspill
    SEED
    Spire
    Statsbudsjett 2023
    Statsbudsjett 2024
    Utlysning
    Verdens Beste Nyheter

Adresse: Mariboes gate 8, 0183 Oslo

Org.nr: 912 159 167
E-post: [email protected]

Kontonr: 1506.48.89408
Photos from Aircaft @ Gloucestershire Airport By James, School Strike 4 Climate, katerha, focusonmore.com, krossbow, edenpictures, ldifranza
  • Om Spire
    • Om oss >
      • Rahttá Davvisámegillii
    • Kontakt oss
    • Vår historie >
      • 20 ÅR MED SPIRE!
    • Styrende dokumenter >
      • Vedtekter
      • Spires strategi 2025-2030
      • Prinsipprogram
      • Arbeidsprogram
      • Politiske resolusjoner
  • Vår politikk
    • Matsystemet
    • Klima og natur
    • Internasjonal handel
    • Urban utvikling
  • Vårt arbeid
    • Nyheter
    • Politiske innspill
    • Kampanjer
    • Utveksling
    • RESSURSER
  • Engasjer deg
    • Bli medlem
    • Bli fast giver
    • Gi en gave
    • Utvalg >
      • Klimautvalget
      • Naturutvalget
      • Matutvalget
      • Byutvalget
      • Handelsutvalget
    • Lokallag >
      • Spire Tromsø
      • Spire Oslo
      • Spire Ås
      • Spire Bø
      • Spire Trondheim
      • Spire Kristiansand
      • Spire Bergen
      • Spire Stavanger
      • Start et nytt lokallag!
  • For medlemmer
    • Verving >
      • Vervetips
      • Medlemstall
      • Vervekonkurranse 2025
    • Verktøykassa
    • Etiske retningslinjer
    • Jeg vil varsle
  • English
    • ABOUT US >
      • OUR STRATEGY
      • ORGANIZATIONAL STRUCTURE
    • WHAT WE DO >
      • PARTNERSHIP
      • SUMMITS AND CONFERENCES
    • GET INVOLVED >
      • LOCAL CHAPTERS
      • COMMITTEES
  • Søk