Matutvalget jobber for et mer rettferdig og bærekraftig matsystem. Et matsystem som gir alle mennesker tilgang til nok, sikker, næringsrik, og kulturelt akseptabel mat. Maten skal være produsert på en bærekraftig måte innenfor et system som verdsetter småbønders og kystfiskeres rolle som matprodusenter, kunnskapsholdere, og ikke minst ivaretar og ser deres samfunnsoppdrag.
Vi mener at prinsippene om matsikkerhet og matsuverenitet skal ligge til grunn for politiske beslutninger tatt innenfor jordbruksnæringen i Norge og internasjonalt. Vi ser at mulighetene for å bidra til å løse klima- og naturkrisa ikke utnyttes i jordbruket i dag. I stedet blir jordbruket en utslippsversting, fører med seg utarming av matjord, dreper biologisk mangfold, og setter folk i en fattigdomssyklus. Men dette kan løses ved å endre måtene vi produserer mat og bruker jorda! Vi vet at ved å endre måten vi bruker jorda på vil skape en vinn-vinn situasjon for mennesker og Natur. Vi sikrer oss nok og trygg mat i framtida, tar vare på biologisk mangfold, skaper arbeidsplasser, tar vare på kulturarv og kulturlandskap, samtidig som vi bidrar til karbonfangst- og lagring. Dette kalles regenerativt jordbruk, og innføringen av det både i Norge og internasjonalt må skaleres opp! Matutvalget arbeider med å spre informasjon til den norske befolkningen og påvirke politikerne våre. Derfor deltar vi aktivt inn i Norges nye handlingsplan på bærekraftige matsystemer, deltar på internasjonale og nasjonale konferanser om matsikkerhet og er tydelige i den offentlige debatten. Utvalgene møtes regelmessig en gang i uka, og er nå på jakt etter nye engasjerte folk. Vil du engasjere deg? Utvalget er fullt nå, men har neste opptak semesterstart våren 2025. Ta kontakt med koordinator for Filippa Hirsch Steffens dersom du lurer på noe om utvalget. Filippa kan nås på e-post: [email protected]. |