Spire
  • Om Spire
    • Om oss >
      • Rahttá Davvisámegillii
    • Kontakt oss
    • Vår historie >
      • 20 ÅR MED SPIRE!
    • Styrende dokumenter >
      • Vedtekter
      • Spires strategi 2020-2025
      • Prinsipprogram
      • Arbeidsprogram
      • Politiske resolusjoner
  • Vår politikk
    • Matsystemet
    • Klima og natur
    • Internasjonal handel
    • Urban utvikling
  • Vårt arbeid
    • Nyheter >
      • Nyhetsarkiv
    • Politiske innspill
    • Kampanjer
    • Utveksling
    • RESSURSER
  • Engasjer deg
    • Bli medlem
    • Bli fast giver
    • Gi en gave
    • Utvalg >
      • Klima- og naturutvalget
      • Matutvalget
      • Byutvalget
      • Handelsutvalget
    • Lokallag >
      • Spire Tromsø
      • Spire Oslo
      • Spire Ås
      • Spire Bø
      • Spire Trondheim
      • Spire Kristiansand
      • Spire Bergen
      • Spire Stavanger
      • Start et nytt lokallag!
  • For medlemmer
    • Verving >
      • Vervetips
      • Medlemstall
      • Vervekonkurranse 2025
    • Verktøykassa
    • Etiske retningslinjer
    • Jeg vil varsle
  • English
    • ABOUT US >
      • OUR STRATEGY
      • ORGANIZATIONAL STRUCTURE
    • WHAT WE DO >
      • PARTNERSHIP
      • SUMMITS AND CONFERENCES
    • GET INVOLVED >
      • LOCAL CHAPTERS
      • COMMITTEES
  • Søk

Urbant landbruk

Resolusjon vedtatt av Spires årsmøte 2024.

Matproduksjon var tidligere en integrert del av verdens byer, og jordbruksjord var plassert tett på byområder. Nå er byene distansert fra alt av matproduksjon, som fører til synkende kunnskap om mat og helse, og utfordringer knyttet til matforsyning og matsikkerhet Spire mener at lokal matproduksjon i form av urbant landbruk burde være en integrert del av byplanlegging og byutvikling. 

Urbant landbruk omfatter dyrking av mat og husdyrhold i urbane
omgivelser, inkludert parker og skogsområder. Ved å styrke urbant landbruk gir man byens befolkning tilgang til fersk og sunn mat. Urbant landbruk bidrar til økt matsikkerhet, ved å sikre korte verdikjeder og økt tilgjengelighet til råvarer for byens befolkning. 


Urbant landbruk hjelper til med å danne en arena for byenes befolkning
hvor man gir grunnlag for menneskemøter, kunnskapsutveksling, integrering og entreprenørskap. Man gir også grunnlag for bevissthet om forholdet mellom mennesker og natur og forståelse for menneskelig påvirkning på naturen. Økt kunnskap om hvordan matproduksjon fungerer vil også være med på å øke forståelsen og hindre konflikt mellom by og land. 


Fortetting, offentlige og private utviklingsinteresser og dårlig forvaltning av
byens arealer utfordrer urbant landbruk i dagens byer. For å fremme urbant landbruk kreves tilstrekkelig tilrettelegging fra myndighetene, informasjonsarbeid og kartlegging og videreutvikling av aktuelle tomteareal. Vi må også sikre flere permanente dyrkingsområder for å beskytte fruktbar jord. Slik kan man sørge for gode vilkår for urbant landbruk som kan bidra til at både dagens og morgendagens byer blir både grønnere og mer menneskevennlige. 


SPIRE MENER AT:
 
  • Politikere og myndigheter må arbeide aktivt for å bevare, gjenopprette og videreutvikle eksisterende landbruksareal og arealer brukt til urbant landbruk i et langsiktig perspektiv for å gi forutsigbarhet
  • Det må utvikles planer og strategier for hvordan byens myndigheter skal bidra til å utvikle og videreutvikle urbant landbruk i norske byer
  • Det må gis økt støtte til organisasjoner og grupper som jobber med utvikling av og informasjon om urbant landbruk 
  • Urbant landbruk må fremmes som en viktig del av internasjonale strategier for planlegging og utvikling av verdens byer, som for eksempel FNs arbeid gjennom New Urban Agenda 
  • Byplanlegging må bidra til økt artsmangfold og sikre sammenhengende grøntkorridorer. 
  • Statlige og kommunale etaters arbeid innen urbant landbruk må samkjøres med frivilliges og private aktørers erfaring og ønsker
  • Urbane landbruksaktiviteter må bidra til økt livskvalitet, bedre folkehelsen og samhold gjennom alder, kultur og sosiale grupper
  • Urbant landbruk må øke matsikkerhet og kunnskapsdeling om bærekraftig produksjon og forbruk av mat

Adresse: Mariboes gate 8, 0183 Oslo

Org.nr: 912 159 167
E-post: [email protected]

Kontonr: 1506.48.89408
  • Om Spire
    • Om oss >
      • Rahttá Davvisámegillii
    • Kontakt oss
    • Vår historie >
      • 20 ÅR MED SPIRE!
    • Styrende dokumenter >
      • Vedtekter
      • Spires strategi 2020-2025
      • Prinsipprogram
      • Arbeidsprogram
      • Politiske resolusjoner
  • Vår politikk
    • Matsystemet
    • Klima og natur
    • Internasjonal handel
    • Urban utvikling
  • Vårt arbeid
    • Nyheter >
      • Nyhetsarkiv
    • Politiske innspill
    • Kampanjer
    • Utveksling
    • RESSURSER
  • Engasjer deg
    • Bli medlem
    • Bli fast giver
    • Gi en gave
    • Utvalg >
      • Klima- og naturutvalget
      • Matutvalget
      • Byutvalget
      • Handelsutvalget
    • Lokallag >
      • Spire Tromsø
      • Spire Oslo
      • Spire Ås
      • Spire Bø
      • Spire Trondheim
      • Spire Kristiansand
      • Spire Bergen
      • Spire Stavanger
      • Start et nytt lokallag!
  • For medlemmer
    • Verving >
      • Vervetips
      • Medlemstall
      • Vervekonkurranse 2025
    • Verktøykassa
    • Etiske retningslinjer
    • Jeg vil varsle
  • English
    • ABOUT US >
      • OUR STRATEGY
      • ORGANIZATIONAL STRUCTURE
    • WHAT WE DO >
      • PARTNERSHIP
      • SUMMITS AND CONFERENCES
    • GET INVOLVED >
      • LOCAL CHAPTERS
      • COMMITTEES
  • Søk