Og hurra for Nortura som vil bli en bærekraftig matprodusent! Men da må også Nortura ta innover seg at det å produsere mye rødt kjøtt ikke er bærekraftig. Det at konserndirektør Panengstuen i Nortura oppfordrer oss til å tenke at vi skal spise rødt kjøtt med god samvittighet er et prima eksempel på grønnvasking. Produksjonen av rødt kjøtt er nemlig ikke bærekraftig når vi spiser så mye som vi gjør i Norge. Det krever store landområder, særlig når dyra fôres med kraftfor, og er dessverre blant kjøttproduksjonene som slipper ut mest klimagasser. Det må derfor dyptgripende endringer til for å faktisk matproduksjonen bærekraftig. Det er heldigvis mange måter vi lettere kan kutte klimagasser, og samtidig ta hensyn til natur og miljø: 1. Først og fremst må matprodusenter og matindustrien legge til rette for at vi skal spise mer mat lenger ned i næringskjeden. Jo mer korn, grønnsaker og belgfrukter vi spiser, jo mindre klimagasser slipper vi ut. Og vi slipper ut enda mindre om vi spiser mer lokalprodusert mat! Hører stadig gode ord om tomatene fra Mære. 2. I tillegg bør rødt kjøtt produseres på beitemark og utmark heller enn på kraftfôr med importert soya fra for eksempel Brasil. Disse dyrebare landbruksområdene kan da brukes til å produsere menneskemat til folk i Brasil, et land hvor flere titalls millioner ikke har tilgang til nok mat. Det er kanskje mer effektivt å produsere kjøtt med bruk av kraftfôr. Men i tillegg til klimahensyn, må vi ta vare på miljøet og naturen som vi er avhengig av for den maten vi spiser. Småskala matproduksjon basert på det lokale ressursgrunnlaget er også viktig for å sikre miljøhensyn som biologisk mangfold på beitemarkene. Vi må begynne å tenke at kjøttproduksjonen ikke skal være så effektiv som mulig, men heller baseres på lokale ressurser og skje i mindre skala. Det er på tide å slutte å grønnvaske kjøttindustrien, og gjennomføre tiltak som tar hensyn til natur og miljø, i tillegg til klima. Dette innlegget ble først publisert i Trønder-Avisa 31.5.23
Comments are closed.
|